Ympäristö-
ystävällinen sisustussuunnittelu
ja remontointi

Suunnittelin täysremontin asuntoon, joka sijaitsee 1900-luvun alussa valmistuneessa kivitalokerrostalossa Turussa. Se oli huonossa kunnossa. Ehdotin että, asunto remontoidaan uuteen loistoonsa mutta ympäristöystävällisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Resurssien ja raaka-aineiden säästämiseksi ehdotin, että huonejärjestystä ei muuteta eikä purkutöitä tehdä. Annoin asunnolle nimeksi 64Lab. Se kuvastaa sen kokoa ja sitä, että se toimi ekologisen rakentamisen laboratoriona.

Maaleja ilman muovia

Ympäristöystävälliset maalit tarkoittavat puhdasta sisäilmaa niin asukkaille kuin maalareille. Testasin useita maalibrändejä. Kuuntelin maalareiden mielipiteitä ja tein havaintoja niiden ominaisuuksista. Makuu- ja olohuoneessa yksi seinä käsiteltiin savilaastilla ja muut seinät savimaalilla.

Savilattia on upea

Testasin lattiamateriaalina savea. Sen pinta on elävä ja tuo mieleen kauniit italialaiset freskot. Mutta tekeminen on työlästä. Vaiheet ovat hitaita, ja kuivuminen vie aikaa. Se kysyy kärsivällisyyttä, mutta lopputulos palkitsee.

Tavoitteena pitkä elinkaari

Keittiössä kiintokalusteet ovat kotimaiset. Niiden rungot on valmistettu koivuvanerista ruuvikiinnityksellä eikä liimattuna, kuten on tapana. Myös lattia- ja karmilistat ruuvattiin eikä liimattu, jolloin niitä on mahdollista muuttaa ja korjata. Listat tilattiin lähisahalta vanhan listamallin mukaisesti. Pirkanmaalla valmistetut uudet väliovet ovat massiivipuuta. Ne toimitettiin työmaalle valmiiksi pohjamaalattuina. Laatu oli moitteeton ja timpuri taitava.

Ympäristösertifikaatit ovat melkoinen suo

Sisärakentamista ja pintamateriaaleja koskevia ympäristösertifikaatteja on paljon ja monenlaisia. Ongelmana on vertailukelpoisuus ja luotettavuuden arviointi. Perehdyin niihin huolellisesti. EPD-todistus on tällä hetkellä ainoa luotettavan datan ympäristöseloste. Toisaalta kaikki tieto vanhenee nopeasti ja sisällön ymmärtämiseksi täytyy olla asiantuntija. Ympäristömerkit eivät kuitenkaan ole turhia. Niiden lupaamiin väitteisiin on silti hyvä suhtautua kriittisesti.

Ota avuksesi ekologisen sisustussuunnittelun ammattilainen

Aloitin tutkimusretkeni ympäristöystävälliseen rakentamiseen vuoden 2021 alussa. Asunto valmistui loppuvuodesta 2022. Johtotähtinä olivat ekologinen, vastuullinen ja rakennuksen historiaa kunnioittava tekeminen. Opin paljon, ja matka oli inspiroiva. Toisinaan erilaisten muuttujien hallitseminen tuntui kuitenkin erittäin vaativalta. Kollegani Susanna Uusitalo ja Maina Laakso sekä arkkitehti Susanna Raunio kannustivat ja tarjosivat apuaan, kun kiperiä tilanteita tuli vastaan. Työmaaporukka oli mahtava.

Nyt 64Lab on kaunis ja toimiva koti. Siellä on hyvä asua ja elää. Asukas voi luottaa siihen, että olemme kaikessa tekemisessämme huomioineet ympäristöarvot.

Sisustusarkkitehtina työskentelyni ympäristöystävällisen sisärakentamisen puolesta jatkuu. Jos se kiinnostaa myös sinua, ota yhteyttä.

64LAB Instagramissa

Kuvat:
Asun-lehti, julkaisu 5/23